code.org App Lab ortamında, blok kodlama ve Javascript dili kullanılarak mobil programlama yapılıyor. Bu çalışma soruları App Lab için hazırlanmıştır.
1. Günümüzde en çok tercih edilen mobil işletim sistemlerinden 3 tanesinin adını yazınız.
Android (Google) iOS (Apple) Windows Phone (Microsoft) Ark OS, Harmony OS (Huawei)
2. Mobil donanımlarda bulunan temel bileşenlerin adlarını yazınız.
CEVAP: İşlemci, Anakart, Bellek, Ekran, Depolama alanı
3. Mobil programlama için hangi yazılım dilleri kullanılır?
CEVAP: Objective-C, Swift, Java, JavaScript, C++, C#, HTML, CSS
4. App Lab kaç bölümden oluşur? İsimlerini yazın.
Üç bölümden oluşur. 1.Tasarım (design) 2.Kod (code) 3.Veri (data)
5. Code.org App Laboratuvarı ortamındaki tasarım bölümünün görevi/işlevi nedir? Bu bölümde kullanılan nesnelerden (tasarım araçlarından) 5 tanesini yazınız.
Uygulamanın bileşenler/nesneler yerleştirilir ve bunların özellikleri ayarlanır. Bunlar: - Screen (Ekran), - buton (düğme), - Text Input (Veri girişi alanı), - Text Area (yazı alanı), - image (resim), - label (etiket), - Dropdown (açılır liste), - Radio button
6. App Lab tasarım bölümündeki tasarım araçlarının görevlerini açıklayın.
Screen : Bir uygulamada birden fazla ekran tanımlanabilir. Buton : Diğer nesnelere bağlantı için kullanılır. Label : Başlık, yazı yazmak için kullanılır. Image : Ekrana resim yerleştirmek için kullanılır. Dropdown : Açılır liste hazırlanır. Radio Button : Seçim için radio buton ekler. Text Input : Değer okumak için kullanılır. Text Area : Yazı eklemek için kullanılır.
7. App Lab da kullanılan < setProperty > komutunun görevi/işlevi nedir?
CEVAP: Uygulamaya eklenen bileşenlerin (screen, buton, label, image vb) özelliklerini ayarlar, değiştirir.
8. App Lab da kullanılan < onEvent > komutunun görevi/işlevi nedir?
CEVAP: Bir olay sonucunda yapılacaklar yazılır, ayarlanır ve tanımlanır. Olay; butona tıklamak, ekrana dokunmak, vb. olabilir.
9. Mobil programlamada kullanılan < setProperty > komutunun görevi/işlevi nedir?
CEVAP: Uygulamaya eklenen bileşenlerin özelliklerini ayarlar, değiştirir.
10. Mobil programlamada kullanılan < setScreen > komutunun görevi/işlevi nedir?
CEVAP: Uygulamaya eklenen ekranları yönetir. İstenen ekranı aktif hale getirir, gösterir.
11. Mobil programlamada kullanılan < text Input > komutunun görevi/işlevi nedir?
CEVAP: Uygulamaya değer girişi için kullanılır. Sayısal veri için getNumber(), metinsel veriler için getText() kullanılır.
12. Aşağıda görseli verilen <setProperty> komutunun ne yapacağını yazınız.

CEVAP:
"screen1" isimli bileşeninin "zemin rengini" "kırmızı" yapar.
13. Aşağıda görseli verilen <onEvent> ile başlayan komut bloğunun görevini yazınız.

CEVAP:
"button1renk" isimli butona "basılınca", "screen1" isimli ekranın zemin rengi "kırmızı" olur.
14. Aşağıdaki <onEvent> ile başlayan komut bloğunun neler yapacağını yazınız.
onEvent("butonkirmizi", "click", function( ) {
setProperty("ekran1", "background-color", "red");
});
CEVAP:
"buttonkirmizi" isimli butona "basılınca", "ekran1" isimli ekranın zemin rengi "kırmızı" olur.
Mobil Programlama ile İlgili Test Soruları
- App Lab ‘da ekrana resim eklemek için hangi bileşen kullanılır?
*A)Image B)Button C)Label D)Screen E)Text
2. App Lab da, başka bir ekrana geçişi sağlayan komut hangisidir?
*A)SetScreen B)onEvent C)setProperty D)Screen E)Write
3. Uygulamada, “ana ekrandaki elma resmine dokununca, elmanın ayrıntılı olarak gösterileceği ekranın açılması istenmektedir.” Bu yönlendirme işlemi sırasında elma resmine bastığımızı algılayan komut hangisidir?
A)SetScreen *B)onEvent C)setProperty D)Screen E)Write
4. App Lab da, ekrandan veri okuyan komut hangisidir?
A)onEvent *B)getText C)setProperty D)setScreen E)Write
Alttaki soruları (A,B,C,D,E,F,G,H,I,J) verilen kod parçasına göre cevaplayınız.

Mobil Programlama ile İlgili Doğru/Yanlış İfadeler
Aşağıdaki ifadelerin D/Y olduklarına, code.org AppLab’da Javascript/blok kodlama konusunu düşünerek karar veriniz.
( D ) JavaScript ile blok kod ve metin kodlarla bir uygulama yapılır ve paylaşılabilir.
( Y ) Tasarım ve kod olmak üzere iki bölümden oluşur.
( Y ) Blok komutların metin kod karşılıkları görülemez.
( ) Soldaki cep telefonu emülatörü, geliştirilen uygulamanın tasarım ve kodlama sonuçlarının kolay ve hızlıca görülmesini sağlar. ( D )
( ) code.org sitesine üye girişi yapılırsa, projeler code.org hesabına kayıt edilir. (D)
( ) Tasarımda eklenen her bileşenin bir ID si vardır. Bu ID kodlamada kullanılır. ( D )
( D ) setScreen komutu uygulamaya eklenen ekranları yönetir. İstenen ekranı aktif hale getirir.
( D ) </> Show Text seçeneği ile blok ve metin kodlar arasında dönüşüm yapılır.
( D ) Yapılan blok kodlamanın metin tabanlı (JavaScript) karşılığı görülür. Aynı zamanda metin tabanlı komutun blok tabanlı komut karşılığı da görülebilir.
( Y ) “text Input” öğesi ile birlikte kullanılan getNumber() komutu ile metinsel değer okunur.
( Y ) “text Input” öğesinde ile birlikte kullanılan getText() komutu ile sayısal değer okunur.